• Emailinfo@stirixis-consulting.com.cy
  • Τηλέφωνο+357 22 486-135

Σημαντική τροποποίηση στους “περί Διαχείρισης Θεμάτων Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Κανονισμούς” – ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ

Σύμφωνα με τις διατάξεις των περί “Διαχείρισης Θεμάτων Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Κανονισμών του 2021” (Κ.Δ.Π 158/2021), έχει επιβληθεί η υποχρέωση για τον ορισμό και την εκπαίδευση των παρακάτω προσώπων, που θα είναι υπεύθυνα για τις Εσωτερικές Υπηρεσίες Προστασίας και Πρόληψης (ΕΣΥΠΠ) στον κάθε οργανισμό:

  • Υπεύθυνος Ασφάλειας και Υγείας
  • Αναπληρωτής Υπεύθυνος Ασφάλειας και Υγείας
  • Υπεύθυνος Πρώτων Βοηθειών
  • Υπεύθυνος Πυρασφάλειας και Εκκένωσης χώρων
  • Πρόεδρος Επιτροπής Ασφάλειας

Παράλληλα οι ίδιοι κανονισμοί προδιαγράφουν και τις πιο κάτω απαιτήσεις:

  1. Επιτροπές Ασφάλειας: Σε περίπτωση που ο αριθμός των υπαλλήλων υπερβαίνει τους 10, ο εργοδότης πρέπει να συστήσει Επιτροπή Ασφάλειας. Η επιτροπή αυτή πρέπει να συνεδριάζει τουλάχιστον δύο (2) φορές ετησίως.
  2. Εκπαίδευση Υπευθύνων ΕΣΥΠΠ: Ο εργοδότης πρέπει να παρέχει εκπαίδευση διάρκειας τουλάχιστον 35 ωρών στους υπευθύνους ΕΣΥΠΠ (Εσωτερικών Υπηρεσιών Προστασίας και Πρόληψης). Η εκπαίδευση πρέπει να καλύπτει τις ειδικές ενότητες που απαιτούνται από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας για την ελάχιστη εκπαίδευσή τους, που σχετίζονται με τις δραστηριότητες προστασίας και πρόληψης.
  3. Εκπαίδευση Μελών Επιτροπής Ασφάλειας: Κάθε μέλος της Επιτροπής Ασφάλειας πρέπει να λάβει εκπαίδευση διάρκειας τουλάχιστον 6 ωρών. Αυτή η εκπαίδευση θα εξοπλίσει τα μέλη με τις γνώσεις που απαιτούνται για την ασφαλή και αποτελεσματική επιτέλεση των καθηκόντων τους.
  4. Πιστοποίηση Πρώτων Βοηθών: Ο Υπεύθυνος Πρώτων Βοηθειών πρέπει να λάβει κατάλληλη εκπαίδευση και πιστοποίηση σχετικά με τις πρώτες βοήθειες, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά πιθανές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που μπορεί να προκύψουν στον χώρο εργασίας.

Μέσα από την εφαρμογή των πιο πάνω υποχρεώσεων, διασφαλίζεται σε μεγάλο βαθμό η ασφάλεια και η υγεία όλων των υπαλλήλων στον χώρο εργασίας.

Έχοντας υπόψη τις πιο πάνω απαιτήσεις, η εταιρεία μας αναλαμβάνει τη διεξαγωγή δομημένων εκπαιδευτικών επιχορηγημένων προγραμμάτων, μέσω Αν.Α.Δ., υποστηρίζοντας την τήρηση των προδιαγραφών και την εκπαίδευση του αναγκαίου προσωπικού, προκειμένου να εξασφαλιστεί ένα ασφαλές και υγιές περιβάλλον στην επιχείρηση.